Veszély a konyhában, avagy egészségesnek hitt ételek negatív hatásai

egészség

Manapság egyre nagyobb teret nyer az egészséges életmódra való törekvés. Bizony, úton-útfélen azt halljuk, mi az, amit szabad, és mi az, amit kifejezetten tilos fogyasztanunk annak érdekében, hogy fittek, csinosak és egészségesek lehessünk. Viszont azt kevesen tudják, hogy számos elismerten egészséges étel nem megfelelően való elkészítése és fogyasztása roppant nagy veszélyeket rejteget magában – ám mi most fellebbentjük a fátylat a szóban forgó baklövésekről, nehogy Ön is elkövesse azokat a tudtán kívül. Vegyük például a vöröshúst és a tengergyümölcseit – mindkettő közkedvelt alapanyaga a finom vacsoráknak. Abban az esetben, ha a szóban forgó ételeket túl magas hőmérsékleten kezeljük, ártalmassá válnak, hiszen felgyűlnek azokban a különféle rákkeltő vegyületek.

Ha lehetséges, inkább pácoljuk be a húsokat és az alacsonyabb hőmérsékletet válasszuk az elkészítés módjának. A listánk következő szereplőjéről köztudomású, hogy mennyire egészséges, sőt, sokan csodaelixírnek is tartják számon. Igen, a mézről van szó, ami szinte minden nyavalyára jótékony hatást gyakorol, emellett pedig roppant finom is. A sok jó mellett azonban a mézben rengeteg káros anyag is megtalálható, amit a feldolgozása során történő pasztörizálás során a szakemberek semlegesítenek. Abban az esetben viszont, ha mégis kíváncsiak vagyunk, milyen íze van a nyers méznek, komoly hányingernek, fejfájásnak és gyomorpanaszoknak tesszük ki magunkat, a roppant kellemetlen és agresszív hasmenésről már nem is beszélve.

A bodzaszörpöt vagy a bodzalekvárt mindenki nagyon szereti, ám azzal kevesen vannak tisztában, hogy a szóban forgó finom bogyó leveleinek az elfogyasztása akár halált is okozhat. Sőt, a túl éretlen bogyók nem megfelelő elkészítése sem veszélytelen, ugyanis a gyanútlan fogyasztó a legjobb esetben is elképesztő fejfájást, illetve hányingert tapasztal, rosszabb esetben pedig kómába is kerülhet. Óvatosan tehát a nyers bodzával! A legtöbb háztartás konyhájának a közkedvelt eleme a burgonya, finom, sokoldalú és mindenki szereti. Viszont, ha túl sokáig tároljuk, kicsírázik és veszélyessé válik a szervezetre nézve. Sokan úgy hiszik, tévesen, ha eltávolítják a csírákat, a krumpli minden gond nélkül fogyasztható, ám ez sajnos nem igaz.

Ha mégis túl óvatlanok vagyunk, készüljünk fel a masszív hasmenésre és gyomorfájdalmakra. Az egyik legalapvetőbb élelmiszer, a kenyér, ha nem teljes kiőrlésű, az elhízás veszélyével fenyeget, de aki túl sokat fogyaszt az említett táplálékból, a cukorbetegséget is kockáztatja. Végül, de korántsem utolsó sorban a tejfogyasztás sem olyan ártalmatlan, mint amilyennek tűnik, túl sok fogyasztás esetén ugyanis könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy gondok vannak a menstruációs ciklusunkkal. A helyzet az, amint azt a mellékelt ábra is kitűnően érzékelteti, bármi lehet veszélyes, ha nem megfelelően van elkészítve, illetve, ha nem tudunk megálljt parancsolni magunknak a finom falatok és italok fogyasztása közben.