Válás- amikor az ártatlan gyermek sérül a legjobban

Életmód  No comments

család

A válás, ha még a lehető legbékésebb körülmények között is zajlik le, roppant nagy traumával jár. Traumával, igen, hiszen a szóban forgó jelenség hatalmas változást jelent, és a szerelem –sok esetben a szeretet- végének a mérföldköve. Azok a személyek, akik úgy döntenek, véget vetnek a kapcsolatuknak, hatalmas lépés előtt állnak – abban az esetben pedig, ha gyermek is van a családban, fontos, hogy higgadtan és felelősségteljesen viselkedjenek. Persze a felfokozott érzelmi hullámvölgyben nehéz megőrizni a hidegvérünket, így hajlamosak vagyunk olyan fatális hibák elkövetésére, amelyeknek óhatatlanul is az érzelmileg már amúgy is sérült gyermek issza meg a levét. Melyek ezek a végzetes „baklövések”? Mostani cikkünkben ennek jártunk utána.

Elsősorban, ne a gyerekre borítsuk a saját fájdalmunkat! A gyerek- amint azt a neve is remekül sejteti- nem felnőtt. Persze ez nem azt jelenti, hogy ostobának kell nézni, sőt, érdemes is neki alapszinten elmagyarázni, mi miért történik körülötte. A részletekbe azonban nem kell beavatni szerencsétlent, hiszen úgy fogja érezni, neki kell a szomorú szülőt megvigasztalni. Ennek természetesen fordítva kell történnie: bármennyire is maga alatt van a szülő, biztonságot és védettséget kell adni a csemetéjének. Ha a válás az egyetlen út, elkerülhetetlen, hogy a gyerek választani fog az anyja és az apja között, hiszen csak az egyik szülőjével élhet folyamatosan.

Nem szabad azonban ráerőszakolni ezt a választást, hiszen a gyerek könnyen érezheti magát árulónak is – hűtlennek a „cserbenhagyott”, ám mégis mélyen szeretett féllel szemben. Jobb, ha a szülők ezt egymás között döntik el, alaposan mérlegelve a tényeket és a körülményt. Apropó, megbeszélés: bármennyire is mérgesek vagyunk az exünkre, a gyerekkel kapcsolatos döntéseket mindig közösen kell megbeszélnünk. Ha a másikra rálicitálva akarunk jobb szülő lenni, csak rosszat teszünk a srácunknak, hiszen elkényeztetett, szabályok nélküli fiatal felnőttet csinálunk belőle. Egyébként fontos éreztetni a gyerekkel, hogy ő bizony nem hibás semmiben – a tapasztalat azt mutatja, hogy hajlamosak azt hinni, felelősek a válásban-, és mindkét szülő ugyanolyan szeretettel viseltetik iránta.

Valljuk be: a válás mindig azért történik, mert az egyik fél megbántja a másikat, ez lehet megcsalás, „kiszeretés” a másik félből, a szabályok felrúgása, tiszteletlenség, stb. Ebben az állapotban persze nem rajongunk a vétkes személyért, ám ezt a haragot és dühöt ne éreztessük a közös gyerekkel! Ne soroljuk anya/apa hibáit, ne használjuk őt közvetítőnek sem, és főleg ne tiltsuk el az extől! Végül, de nem utolsó sorban, hangos szó ne essék a gyermek társaságában! A veszekedést már az egészen aprók is megértik, s ha az okokkal és miértekkel a koruk miatt nincsenek tisztában, a „hangulatot” igenis átérzik, és megsínylik. A válás nehézségei mellett felelősségteljes szülőként kötelező magunkon erőt venni, és a lehető legtisztábban megoldani a közös sérelmeket, úgy, hogy az a személy, aki mindenben ártatlan, a legkevesebbet sérüljön.

Print Friendly, PDF & Email
Címkék: