Ülőmunka esetén fokozottan figyeljünk a gerincünk egészségére!

A modern társadalomban a lakosság többségére jellemző az ülőmunka. Az autóban vagy buszon ülve járunk dolgozni, tanulni, az irodában egész nap ülünk a számítógép mellett, a sofőrök sok időt töltenek a volán mögött, hazatérve az asztalnál is ülve vacsorázunk, majd elmegyünk a kanapéra tévét nézni.

Korunk embere az ajánlottnál sokkal kevesebbet mozog

Nagyon sok példa van a mozgásszegény életmódra a társadalmunk minden tagjának az életében. Az ilyen mozgásszegény életmód káros a szervezetünkre és a helyes testtartás hiányának következtében gerincferdülés, hát- és derékfájás, a fül állandó zúgása, látásromlás, fejfájás, túlsúly vagy aranyér alakulhat ki. Más szóval, az ülőmunka miatt a gerinc akarva-akaratlanul kezdi elveszíteni az eredeti formáját és elferdül. A belső szervek nyomott helyzetben vannak és ez nem járul hozzá a megfelelő működésükhöz. Idővel az izmok meggyengülnek, az ízületek túlterheltek lesznek és a véráramlás lelassul, ami torlódást vált ki. A lényeg egyértelmű! Minél tovább ülünk, annál rosszabb lesz az egészségünk. Annak érdekében, hogy csökkentsük a gerincre nehezedő terhelés szintjét az ülőmunka során, javasolt néhány ajánlás betartása.

Napi fizikai aktivitás

Ülőmunka esetén minden olyan testmozgás ajánlott, ami erősíti az ágyéki részt és a gerincet. Erre olyan gyakorlatokkal reagálhatunk, mint a hasizom erősítés és a nyújtás. Az edzőtermi foglalkozásokat olyan kompetens személyi edző irányítása alatt ajánlott végezni, aki jól ismeri az izomzat működését. Viszont a megfelelő fizikai felkészültséggel nem rendelkező embereknek tanácsosabb részt venni alacsony kockázatú sportokban, fokozatosan növelve a terhelés intenzitását.

Ha lehetséges, üljünk kevesebbet

A testtartás javítása és a formában maradás érdekében alkalmazhatunk olyan módszert, ami ‘hasznos ügyintézés’ néven vált ismertté. Ha az ülőmunka során néha mozognunk kell a munkahelyünkön, akkor el kell felejtenünk a lift használatát. A vérkeringés javításához ajánlott a távokat az irodában és az emeletek között gyalog megtenni. Hétvégén felejtsük el az autót vagy a buszt, inkább tegyünk hosszú sétákat. Minden pillanatot ki kell használni az ülőmunka kizárására, legalább a hétvégéken. Nem szabad sajnálni magunkat akkor sem, ha egy barát vagy barátnő a hetedik emeleten lakik. Menjünk fel a lépcsőn! Ha az otthonunk közelében lévő üzlet zárva van, akkor elsétálhatunk az utca túloldalán lévőbe. Osszuk fel a munkát a ház körül! Gyakran előfordul a háztartásokban, hogy az egyik családtag mindig utazással járó feladatokat kap: boltba megy vásárolni, óvodába megy a gyerekért stb, míg a család másik tagja mindig otthon tölti az időt, mos, főz vagy takarít. Az testtartás javítása és az egészség érdekében jobb ezeket felváltva csinálni.

Figyeljünk rá, hogyan osztjuk el a súlyt!

Válasszunk olyan táskát, ami egyenletesen osztja el a terhelést mindkét vállon, lehetőség szerint egy hátizsákot. Próbáljuk meg magunk előtt cipelni a súlyt, mindkét kezünket a testünkhöz nyomva. Nem ajánlott a nehéz táskákat egy kézben cipelni, inkább próbáljuk meg mindkét kezünkben szimmetrikusan elosztani a terhet. Ellenőrizzük a számítógép mellett végzett helyzetünket! Amikor egy székben ülve a számítógépen dolgozunk, próbáljunk meg a szék támlájára támaszkodva nyújtani. Célszerű úgy tartani a kezünket, hogy a könyökünk az asztal szintjén legyen. Kiemelten fontos a széket úgy beállítani, hogy a padlóra támaszkodva a térdünk derékszögben helyezkedjen el. Rendszeresen tartsunk szüneteket, sétáljunk egy kicsit és végezzünk egyszerű gerincnyújtó gyakorlatokat!

 

Az egészséges alvás sem elhanyagolható

Próbáljunk meg olyan helyzetet találni, ahol a hátizmaink egy kis fizikai aktivitást kapnak. Fontos megvásárolni a megfelelő matracot. A legjobb matrac az, amelyik támaszt nyújt a hátnak. Ne válasszunk puha matracot, mert akkor a hát meggörbül, ami a derékfájdalom okai között igencsak gyakori. Ügyeljünk arra is, hogy milyen a párnánk! A párna kiválasztásakor fontos figyelembe venni annak alakját és magasságát. A gerinc nyaki részének semleges helyzetben kell lennie, vagyis a fej nem dőlhet előre vagy hátra.

Súlykontroll

Ha egy személy testtömege meghaladja az optimális határt, a hát- és derékfájás megjelenése nem sokáig várat magára. Ha a gerincnek túl nagy testsúlyt kell elviselnie, az ülőmunka csak tetőzi a bajt, további terhelések és problémák merülhetnek fel, ez az életmód pedig megszokássá válik.

Kényelmes és hasznos a masszázs

Fontos, hogy az izmainkat ne csak erőltessük, hanem néha el is lazítsuk. Ülőmunka esetén a mozgásszervi rendszer kapja a legnagyobb terhelést. A rendszeres masszázs hasznos minden betegség és izomprobléma esetén. A legalább pár havonta egyszer elvégzett hátmasszázs kúra garantálja a jó egészséget az ülő életmódra kényszerült személyeknek.

Soha nem késő gondoskodni a saját egészségünkről, éppen ellenkezőleg, mindig megfelelő és időszerű! Az egészségünk nyomot hagy az életünk minden területén, legyen az karrier, kreativitás, családi kapcsolatok vagy jövőképek. Ne hagyjuk, hogy az ülőmunka útját állja a terveinknek! Mozgásra fel!