Gyógynövények- a veszély talán a kiskertből les ránk?

gyógynövény

A természet oly hatalmas, oly csodás jelenség, amit mi, emberek, a teljes valójában –mint, ahogy a Világegyetemet sem- képtelenek vagyunk felfogni – csak a partvonalról nézhetjük és csodálhatjuk Természet Anyánk hatalmát. Ezen az oldalon már többször írtunk a természet kincseiről, a gyógynövényekről. A gyógynövények elképesztő erővel rendelkeznek, hiszen mellékhatások nélkül gyógyítják az emberek „nyavalyáit” már évezredek óta. A hatásukat mindenki elismeri, ami alól természetesen nem képeznek kivételt a modern orvostudomány szakemberei sem.

Mostani írásunk eltér a korábbiaktól, hiszen jelen cikkünkben azokat a növényeket vesszük sorra, amelyek ártalmasak is lehetnek az egészségünkre nézve – holott a legtöbben a tudatlanság ködébe burkolózva a kiskertben nevelgetjük azokat. A díszkertek egyik nagy kedvence, a leander nyáron csodaszép virágzásba borul, a béke és a szépség atmoszféráját megteremtve maga körül. A növény kétségtelenül mutatós, ám azt kevesen tudják, hogy minden ízében mérgező. A komoly gyomorproblémákat okozó növény ráadásul, ha nagytételben „falatozunk” belőle, akár kómás állapotot is okoz. A roppant ártatlan kisugárzású csomorika, igaz nem tipikusan kerti növény, Magyarországon nagyon elterjedt virágnak számít, kifejezetten a tópartok közelében.

Az apró fehér virágú növényről senki nem gondolná, hogy ártalmas, holott a valóságban nem is tévedhetnénk nagyobbat. Ráadásul az illata is csábító –ám ez ne tévesszen meg senkit, ugyanis már kis mennyiségben fogyasztva is iszonyatosan ártalmas, sőt, akár halálhoz is vezethet. A csomorika elsősorban az idegrendszert támadja meg, így a delikvensek eleinte émelygést, kábultságot, majd rohamokat is tapasztalnak – ha pedig nem jutunk mihamarabb orvoshoz, annak sajnos végzetes következményei is lehetnek. Sokak kedvencei, a gyűszűvirág-félék gyógynövényekként is számon vannak tartva, hiszen az azokból készített gyógyszer hatékonyan gyógyítja a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdőket.

A mutatós növény azonban méreg, ha nem szakszerűen van kezelve. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, a gyűszűvirág, ha laboratóriumban, szakértői kezek alá kerül, kitűnő orvosság- ha viszont mi magunk kívánunk abból teát főzni, az egyik legveszélyesebb méreg. A csodás szépségéről híres fehér akác köztudottan a fogyasztható növények listáját gyarapítja, ám „testvére”, a lila színben pompázó akác már korántsem ehető. Az erősen hallucinogén hatással rendelkező lilaakác nagyon veszélyes, hiszen már kis elfogyasztott mennyiségtől is a kórházban köthetünk ki. Mi a helyzet a nárcisszal?

Sajnos ezzel az ártalmatlannak tűnő virággal is nagyon kell vigyázni, ugyanis annak nedve irritálja a bőrt, ám ami igazán veszélyes, sőt, akár halálos is, az a nárcisz hagymája – ami ráadásul nagyon hasonló a vörös hagymához. Végül, de nem utolsó sorban óvakodjunk közelebbi kapcsolatba kerülni a hortenziával is. A különösen a gyerekekre és a kisállatokra veszélyes hortenzia szervi elváltozást is okozhat, enyhébb esetben „csupán” hányással és émelygéssel jár a fogyasztása. Nos, amint azt láthatjuk, a természet számos esetben megajándékoz minket a csodáival, viszont vannak esetek, mikor azok szépségében két lépés távolságból ajánlott gyönyörködni.