Gyerekorvosok jótanácsai aggódó szülőknek

Életmód  No comments

család

A gyereknevelés bizony nem mindig móka és kacagás. A folyamatos, megterhelő alváshiány és irdatlan felelősségtudat mellett a szülőket az is feszíti, hogy nem mindig tudják és értik azt, ami a csemetéjükben végbemegy. A gondos, sokszor túlaggódó anyukák például a legártalmatlanabb piros pöttynek is hatalmas és persze negatív jelentést tulajdonítanak, ám a legtöbb gyerekorvos egyetért abban, hogy az esetek többségét a szerető és féltő szív túlgondolása okozza. Mi összeszedtünk néhány, megbízható gyermekorvosoktól származó jótanácsot, amelyet érdemes megszívlelni – hiszen a túlzott, főleg alaptalan aggódással könnyen megkeseríthetjük a családi életet.

Ha a család szeme fénye megbetegszik, a tapasztalat is azt mutatja, hogy a kétségbeesett szülők minimum 4-5 helyről kapják a jobbnál-jobb tanácsot, hiszen „ a szomszéd Pistikének is épp ez volt a baja alig két hete”, így a naiv anyukák és apukák hajlamosak ugyanazt a csodarecepten alapuló készítményeket adni a gyereküknek. Figyelem! Orvosi tanács nélkül semmit ne adjunk a betegnek! Az orvost kihívni semmibe se kerül, azzal pedig, ha szakember segítségét kérjük, csak nyerhetünk. Ahhoz pedig, hogy a gyermek ne legyen gyakran beteg, az immunrendszerét kell erősíteni. Hogyan? Nos, a feladat abszolút nem kíván ördöngösséget, csupán logikus gondolkodást és előrelátást. A gyermekorvos azt tanácsolja, aki csak teheti, táplálja a babáját legalább az első hat hónapban anyatejjel.

Persze számtalan hölgy nem képes a szoptatásra, ám szerencsére nem kell nekik sem búnak ereszteni a fejüket, mivel az immunrendszer erősítése nem korlátozódik csupán a csecsemőkorra. A szakértők egyetértenek abban, hogy a gyerek környezete roppant mérvadó. A szobát, ahol a csemeténk tartózkodik, minden nap szellőztessük ki jó alaposan, annak hőmérséklete ne haladja meg a 22 Celsius fokot. A rendszeres testmozgás is nagyon fontos, ami akár egy kellemes parki sétáként is elképzelhető, a lényeg, hogy a gyerek minél többet tartózkodjon a friss levegőn. Sok friss gyermekes párt kikészítenek az olyan nagyobb volumenű rendellenesség, mint a kólika. Sovány vigasz annak, akinek a kisbabája átordítja a hasfájástól szenvedve az estét, hogy egyszer bizony ez is el fog múlni.

A tanácstalan szülők a gyerekorvostól is ugyanezt a tanácsot fogják kapni, hiszen, míg bár a kólikára, közismertebb nevén a csecsemő hasfájásra, vannak bizonyos készítmények, a problémát végül úgyis az idő oldja meg. Mennyi idő múlva lesz a múlté a kólika? Nos, ezt nagyon nehéz megmondani, általánosságban a baba három hónapos korára növi ki a hasfájós-időszakot (természetesen ennél korábban, illetve sajnos később is bekövetkezhet a változás). Az ételallergiával ugyanez a helyzet, a szülőknek pedig muszáj elfogadni, hogy az idő az egyetlen orvosság, ami megoldja a problémát. Végül, de nem utolsó sorban, oltassuk be a család szeme fényét! Az utóbbi években elterjedt oltás-ellenes mozgalom komoly bajok okozója, hiszen ezáltal a szülő roppant komoly, sok esetben halálos betegségnek teszi ki a gyermekét. Ne hallgassunk az álhírekre, és higgyük el, a legjobb, amit a kis lurkókkal tehetünk, ha elvisszük őket az éppen aktuális oltásra.

Print Friendly, PDF & Email
Címkék: