Az alvás szépít

A nyugodt alvás sokaknak csak szép álom marad. Pedig az emberi szervezet szempontjából elengedhetetlen fontossággal bíró tevékenység. Éjszaka, elalvás előtt jó éjszakát kívánunk egymásnak. A számok viszont azt mutatják, a magyar lakosság közel 30%-nál ez csupán szép, de üres frázis. A világon minden második ember legalább egyszer az életében tapasztalt már alvászavarral kapcsolatos tüneteket. Tény, hogy a két nem képviselői közül a hölgyek vannak fokozottabban kitéve az alvászavarnak, illetve az idősebb generáció képviselői.

A rossz alvás okai – számos jelenség áll a probléma hátterében

Az alvászavar bonyolult, komplex okok összességeként létrejövő rendellenesség. A háttérben húzódhatnak pszichés betegségek, mint például a depresszió. A kutatások rávilágítottak arra, hogy a szervi rendellenességek, betegségek, mint például az asztma, meghiúsíthatja a békés pihenést. Néhány gyógyszer mellékhatásaként is felléphetnek az alvászavar tünetei. A rendszeres alkohol- és drogfogyasztás szintén negatívan hat az alvásritmusra.

Irdatlan iramot diktáló világ

Persze nem minden esetben kell ilyen mélységekig elmennünk, hogy ne tudjunk nyugodtan aludni. A rendszeres stressz, szorongás is nagyban rányomja a bélyegét a nyugodt alvásra. A stressz sajnos nem ismeretlen fogalom a modern kor embere előtt. A folyamatos rohanás, állandó megfelelési kényszer, a magunkkal szemben támasztott elképesztően magas elvárások és a pihenésre szánt, de kurtára szabott szabadidő nem kedvez a testi-lelki harmóniának. Nyugodt alvásról pedig szó sem lehet ilyen körülmények között.

A pihentető alvás fontossága

Az alváshiány következményei nagyon hamar éreztetik a hatásukat. Az álmatlanul töltött éjszaka másnapján fáradtnak, levertnek érezzük magukat, a produktivitásunk érezhetően csökken. Ráadásul ez csupán egyetlen éjszaka. Könnyen megtörténhet ugyanis, hogy álmatlan éjszakák egész sora követi egymást. Talán úgy tűnhet ebben a szörnyű helyzetben, hogy most már végérvényesen búcsút kell intenünk a nyugodt alvásnak, de a jó hír, hogy minden esetben van megoldás!

Csak óvatosan az alvást segítő készítményekkel!

Bár egyszerűnek tűnhet bedobni egy-két tablettát, hosszútávon nem biztos, hogy a gyógyszeres kezelés az alváshiány ideális megoldása. Bár a mai modern készítmények már nem okoznak addikciót, mégis nagyon óvatosan kell azokat beépíteni a mindennapjainkba. Manapság a benzodiazepinek számítanak a legnépszerűbb altató készítményeknek. Bár a szóban forgó szerekkel valószínűleg át tudjuk aludni az egész éjszakát, napközben könnyen lehet, hogy fáradtnak, indokolatlanul álmosnak érezzük magukat a hatásukra. Az altató készítmények alkalmazásának beszüntetése elvonási tüneteket is vonhat maga után.

Mi a nyugodt alvás kulcsa?

Sokan azt javasolják az alvászavarral küzdőknek, hogy próbáljanak meg kialakítani egy esti rutint. Ily módon tudatják az agyukkal, hogy hamarosan át kell kapcsolnia alvás üzemmódba. Ha tehetjük, bújjunk ágyba jóval éjfél előtt és tartsuk magunkat minden este a kialakított menetrendhez. Egy idő után a szervezetünk megszokja ezt az új, okos ritmust. Tegyük félre a kellemetlen gondolatokat, negatív érzéseket! Az éjszaka nem a problémák megoldására való, arra ott vannak a nappalok. Tudatosan toljuk odébb a gondokat, zárjuk ki a világot! Ez persze nem megy egyik percről a másikra, viszont gyakorlással garantáltan elsajátítható a technika.

Energiaitalok és társaik

A délutáni órákban inkább kerüljük a serkentőszerek fogyasztását. Az energiaitalok egyébként sem tesznek jót az egészségünknek, így okos ötlet azokat maximálisan kiiktatni az életünkből. Fekete teát és kávét pedig semmiképpen ne kortyolgassunk az esti órákhoz közeledve! Mély alvás után mindent szebbnek látunk, saját magunkat is! Adjunk esélyt magunknak és tapasztaljuk ki, a mi saját esetünkben mi a nyugodt alvás záloga! Az alvás nemcsak a fizikai erőnlétünknek tesz jót, de lelkileg-szellemileg is feltöltődünk a pihenés ezen időszakában, így másnap energikusan indíthatjuk a napot. A kielégítő alvás a külsőnkre is rányomja a bélyegét, többek között jót tesz a bőrnek is.