Az a jó, ha néha koszos a gyerek?

Életmód  No comments

család

Igaz, ami igaz, a gyerekekre, kortól és nemtől függetlenül nem jellemző a túlzott tisztaság. Bizony, a srácok imádnak odakinn játszani, ami óhatatlanul is magával vonja az ilyen-olyan jellegű szennyeződéseket a ruhájukon és a bőrükön is. Persze ilyenkor a szülők felkiáltanak, „már megint összekoszoltad magad?”, és némi „finom” győzködés után ráveszik a kis csibészeket, ugyan, fáradjanak be megmosni azt a bizonyos maszatos praclit és arcocskát. A legújabb kutatások viszont rámutatnak arra, hogy igenis hasznos, ha a gyerek közelebbről is megismerkedik a sárral, a kosszal vagy a kisállatokkal. Jelen cikkünkben ennek jártunk utána, tartson velünk, amennyiben érdekli a téma.

Nos, azt senkinek nem kell ecsetelni, hogy bizony a mai gyerekek nem olyanok, mint voltak a nagyszüleink idejében. Ez nem a tipikus „bezzeg a mi időnkben” vagy „ezek a mai fiatalok” szöveg, hanem maga az igazság. A „ludas” a technológia, közelebbről a szórakoztató elektronikai kütyük sokasága. Manapság már az ötévesek is tudják, hogyan működik a mobil, arról nem is beszélve, milyen nehéz kirángatni a 11-12 éveseket a számítógép vagy a laptop monitorja elől. Akár tetszik nekünk, akár nem, a mai generáció ingerküszöbe már sokkal magasabb, mint néhány évtizede volt, a média, a videojátékok pedig könnyen kísértésbe viszik a srácokat, akik úgy töltenek el a szobájuk mélyen hosszú órákat, hogy közben nem is érzékelik az idő múlását.

Félreértés ne essék: nem a videojátékok ellen agitálunk. A szóban forgó játékoknak igenis megvan a helyük a srácok életében, hiszen, ha nem agyatlan lövöldözős cuccról van szó, akár fejleszthetik is a fiatalokat – a lényeg a mértéktartásban van. Namármost ezt a generációt nehéz „kirángatni” a szobája mélyéről, így szinte semmilyen kapcsolatuk nincs a természettel –főleg városon. Pedig a fejlődő szervezetnek igenis nagy szüksége van arra, hogy odakinn találkozzon bizonyos hasznos mikroorganizmusokkal – mondanunk sem kell, sarazás közben. Szülőként a mi feladatunk, hogy megfelelő balanszban tartsuk a gyerekek kinn-benn tartózkodást, s ha már egyszer rávettük őket, hogy odakinn játszanak, de feddjük meg a kis lurkókat, ha koszosan, fülig sárosan jelennek meg a fergeteges játék után a bejárati ajtóban.

Miért? Mert így erősödik a gyermek immunrendszere, így lesz ellenállóbb a különféle megbetegedésekkel szemben! Egyébként ez a szituáció semmiben sem tér el a gyerek-háziállat kapcsolattól. A tudósok azt is alátámasztották, hogy azok a gyerkőcök, akik már egészen kicsi koruktól kapcsolatban vannak a cicával/kutyával, felnőtt korukban kevesebb eséllyel lesznek allergiásak. Mi a helyzet azokkal a gyermekekkel, akikre a szüleik túlzottan figyeltek? Nos, sajnos az ő esetükben nem beszélhetünk megerősödött immunitásról a különféle baktériumokkal, illetve mikroorganizmusokkal szemben, így ezek a gyermekek könnyebben lesznek betegek, mint azok a társaik, akiket –módjával ugyan, de- hagytak játszani odakinn a sárban és porban.

Print Friendly, PDF & Email
Címkék: