Akupunktúra – a Kelet varázsa

Az akupunktúrás pontok teljes ismeretében, a témában szakértőnek számító terapeuta szakorvos visszaállíthatja a szervezetünk élettani balanszát. Mit nevezünk egyáltalán akupunktúrának, illetve mik azok az akupunktúrás pontok?

Az akupunktúrás kezelés hagyománya

Az akupunktúrás kezelés több ezer éves kínai orvoslási hagyományokra épül. Komplex gyógymód, ami ötvözi az ősi kínai mesterek által gyakorolt technikákat a mai modern nyugati orvostudomány eszközeivel, meglátásival.

A csí szabad áramlása

A kínai világnézet szerint, a csí nem más, mint a mindent betöltő erő, az Univerzum áramló energiája. Ott van mindenütt, így minket, embereket is átjár. Nem csupán az ősi kínai filozófusok hittek a csí erejében, hiszen így van ez a modern világban is. A kínai tanítások szerint, az emberi testet meridiánok szövevényes hálója alkotja. A csí ezeken az energia-csatornákon keresztül áramlik, feltéve, ha valami nem blokkolja az útját. Amennyiben ez mégis megtörténik, az adott problémás szerv okozta blokkot fel kell oldani. Ebben a fázisban nyernek relevanciát az akupunktúrás pontok.

Dióhéjban az eljárásról

Az akupunktúra alatt a test akupunktúrás tűvel való stimulálását értjük. Ez a mechanikus ingerlés a testfelszín alatt kell megvalósulhasson, a sikeres eredmény érdekében. Az elérni kívánt szövet általában közvetlenül a bőrfelszín alatt található, ritkább esetben az izomokban. Az akupunktúrát végző szakemberek véleménye szerint, a blokkok feloldása a csí akadálytalan áramlásához vezet, a páciens pedig megszabadul a betegségtől. Sokan már a kezelés alatt is érzik a változást Az idegpályák és az akupunktúrás pontok közötti kapcsolat miatt, több páciens már a kezelés alatt megtapasztalhatja az azonnali változást, vagyis a fájdalomérzet csillapodását. Az akupunktúrás kezelés egyébként kúraként vehető igénybe. Természetesen magától az eljárástól nem kell tartanunk, bár a tű valóban a testfelszín alá hatol, de a kezeltek nem éreznek fájdalmat a beavatkozás során.

Milyen betegségek esetén vehető igénybe?

Az akupunktúrás pontok kiaknázásának hátterében a leggyakrabban a fájdalom csillapítása, a szervezetben fellépő gyulladás csökkentése áll. Persze a kezelés nemcsak a tűzoltásban, de a betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszik.

Célkeresztben a mozgásrendszeri egészségügyi problémák

A tapasztalat azt mutatja, azoknak a személyeknek, akik rendszeresen tapasztalnak komoly hát-, váll-, nyak- vagy derékfájdalmat, az akupunktúrás pontok stimulálása szolgálhat gyógyírként a panaszaikra. A reumatológiai megbetegedések esetén is hatékonynak bizonyul, az abszolút természetes alapokon nyugvó gyógymód.

Akupunktúrás pontok a fülön

A fül akupunktúrás kezelése az 1950-es években nyert relevanciát. Az addig a névtelenség homályába burkolódzó franci neurológus, Dr. Nogier volt az, aki a fülben található akupunktúrás pontokat rendszerezte, illetve egy igen hasznos, ma már világszerte alkalmazott szervtérképet elkészítette. A fülben közel 100 akupunktúrás pont található, amelyek stimulálása (lévén roppant kis átmérőjűek), jóval kisebb méretű tűkkel történik, mint a test egyéb részein.

Fogyasztó akupunktúra – tényleg lehetséges volna?

Gyakori kérdés az akupunktúra világával épp most ismerkedők körében, hogy vajon lehetséges-e fogyni az aprócska, hatékony tűszúrások segítségével? Nos, a válasz nem egyértelmű. Míg igaz az, hogy magával az akupunktúrás tűk stimulálásával nem olvadnak le rólunk a felesleges kilók, addig az a kijelentés is megállja a helyét, hogy a kezelés verhetetlen a stressz feloldásában. Sokaknál pedig maga a stressz és a szorongás, a túlevés, így az elhízás okozója is. Ha így vesszük, az akupunktúra segít, hogy elindulhassunk a testsúlycsökkentés rögös útján, de önmagában természetesen nem fogyaszt.

Akupunktúra vs. akupresszúra

Nagy különbség van az akupunktúra és az akupresszúra között. Az előbbit minden esetben szakorvos végzi, a kifejezetten ebből a célból kifejlesztett tűkkel. Az utóbbit akár mi, teljesen laikusként is végrehajthatjuk magunkon vagy másokon. Az akupresszúra ugyanis az akupunktúrás pontok kézzel való finom stimulálása, masszírozása. Persze ehhez is szükséges felvértezni magunkat a kellő információval, illetve a technikai tudnivalókkal.

Komoly szakértelmet igényel a kezelés

Figyelem! Az akupunktúrás pontok stimulálását kizárólag anatómiai ismeretekkel felvértezett, az akupunktúrás kezelésekben járatos személy végezheti el! Ellentétben az akupresszúrával, a szóban forgó eljárással senki ne kísérletezzen otthon! Az akupunktúrás kezelésre való igényünkkel tehát minden esetben forduljunk szakorvoshoz!

A WHO is elismerően nyilatkozik az ősi kínai technikáról

Manapság az akupunktúra egyre több elkötelezett hívet számlál, a már egyébként is népes követőtáborában. Természetesen nemcsak a spiritualitásra fogékony személyek vélik hasznosnak ezt a több ezer éves hagyományokra épülő gyógymódot. Az Egészségügyi Világszervezet mögött álló szaktekintélyek is elismerik az akupunktúra jelentőségét, a modern orvostudománnyal kombinált hatékonyságát.