A boldog házasság titka

Életmód  No comments

család

Mindnyájan irigykedve tekintünk az utcán azokra az idős párokra, akik kéz a kézben andalogva sétálnak egymás tekintetébe belefeledkezve. Bevallva vagy mélyen eltitkolva, de garantáltan mindnyájan ilyen idilli kapcsolatra vágyunk: arra az életre, amit egy hűséges, szerető, gondoskodó és türelmes partner mellett élhetünk le. Szerencsére ez nem álom, s ha teszünk is az ügy megvalósítása érdekében, részünk lehet ebben a mérhetetlen, semmihez sem hasonlító boldogságban. Az igazság az, hogy a boldogító igen kimondásakor senki nem gondolja, hogy a monoton, szürke hétköznapok mókuskerekében az egykor oly tökéletesnek vélt szerelem megkophat.

Pedig ez szinte elkerülhetetlen: ahogy oszlik a rózsaszín köd, úgy vesszük észre az eszményinek vélt társunk ezeregy hibáját is. Az ilyen vészterhes időszakokban nehéz szeretni a másikat, s ha pedig oda a türelem, könnyen kopik a szerelem is. Nem szabad azonban feladni! Észben kell tartanunk azt az egyszerű, mégis helytálló tanácsot, hogy a szerelemért meg kell dolgozni- minden egyes nap. Az idősebbek azt javasolják a friss házasoknak, hogy ne feledjék el az udvarlás boldog pillanatait, emlékezzenek ezekre az önfeledt napokra, amikor gyülekeznek a fellegek a párkapcsolat ege alatt.

A hála érzése segít életben tartani a szerelemet is, így jó ötlet, ha minden nap tudatosan törekszünk a szóban forgó kellemes érzés megnyilvánulására. Szavakba is önthetjük a hálát: dicsérjük meg mindennap a társunkat, emeljük ki a jó tulajdonságait, és azt, amire a leginkább büszkék vagyunk. A tisztelet szintén roppant fontos a boldog és kiegyensúlyozott viszonyok életében. A másik fél véleménye, nézete, világlátása- ezek a dolgok voltak, amelyek anno végérvényesen megnyerték a tetszésünket, hiszen a szép külső, a formás alak csak ideig-óráig tartja az embert a bűvkörében. Legyünk büszkék a másikra! Legyünk büszkék arra, hogy a másik minket választott!

Az igazán boldog emberek kortól és nemtől függetlenül egymás szemébe tekintve a világ legtökéletesebb emberét látják. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hibákat a szőnyeg alá söpörve tudomást sem vesznek azokról, épp ellenkezőleg: a hibák, a különféle bosszantó szokások és defektusok ellenére kölcsönösen elismerik a másikat, elfogadva azt a tényt, hogy hibátlan ember nincs ezen a világon. És ami a legfontosabb: soha, de soha ne zárjunk napot vitával! Ne virradjon úgy ránk az éltető fény, hogy haragszunk a másikra! Az élet túl rövid ahhoz, hogy mérgesen, sértetten hajtsuk álomra a fejünket. Ez utóbbi tanácsot persze roppant nehéz megfogadni, de az igazság az, hogy a boldog házasság titka ezen áll vagy bukik.

Print Friendly, PDF & Email
Címkék: